TIPS MENGURANGKAN DAN MELEGAKAN EKZEMA

APA ITU EKZEMA?

Ekzema ialah masalah yang berkaitan dengan kulit yang biasanya terjadi pada bayi/kanak kanak. Ia dikenali juga sebagai atopic dermatitis (kulit). Keadaan radang pada kulit disertai dengan bengkak, gatal dan ruam merah yang kadang-kadang kelihatan seperti kulit melecur yang berair. Jika berpanjangan akan menyebabkan kegatalan. Ibu bapa pasti risau kan kalau anak-anak mendapat ekzema? Berikut team CHARMS ada menghuraikan beberapa info berguna tentang ekzema.

Ekzema selalunya terdapat di muka, pergelangan tangan, pertengahan siku dan juga lutut. Kulit yang terlibat akan menjadi berkerak.

Biasanya kanak-kanak mendapat ekzema sebelum berumur 5 tahun. Kebanyakan kanak-kanak akan membesar tanpa masalah ini jika mereka tidak menghadapi alahan atau asma. Ianya bukanlah satu jangkitan.

APAKAH PUNCA EKZEMA?

  • Keturunan.
  • Boleh terjadi pada kulit yang kering, gatal dan sensitif pada kepanasan, kain berbulu dan permukaan yang kasar.
  • Ia juga boleh terjadi akibat perkara-perkara seperti berikut:-
    • Infeksi virus.
    • Bahan kimia/perangsang seperti sabun, pembersih atau minyak wangi.
    • Lain lain jangkitan.
  • Alahan/alergi kepada bahan makanan atau lain-lain bahan yang boleh menyebabkan alahan.

APAKAH TANDA-TANDA EKZEMA?

Ekzema kelihatan seperti:

  • Tompok tompok yang gatal, kekeringan kulit pada tangan, leher, muka, dan kaki.
  • Kemerahan, kulit bersisik dan pertukaran warna kulit.
  • Bengkak kecil yang berair.

APAKAH CARA MERAWAT EKZEMA?

Pertama sekali, ibu bapa perlulah bertenang dan jaga emosi. Kemudian cari penyelesaiannya. Cara pertama untuk melegakan ekzema ialah:

JAGA KELEMBAPAN KULIT

Kelembapan kulit merupakan cara yang paling penting dalam mengatasi masalah ekzema. Bagaimana??

  1. Guna pelembap (tanpa steroid) setiap kali selepas mandi.
  2. Guna sabun mandi yang semulajadi dan mengandungi pelembap. Elakkan sabun mandi berbentuk gel, gunakan yang creamy (shower cream instead of shower gel).
  3. Guna sabun basuh pinggan, sabun basuh pakaian, yang semulajadi dan selamat pada kulit.
  4. Guna sabun pencuci lantai dan tandas yang semulajadi tanpa bahan penghakis berbahaya.

Walaupun eczema boleh sembuh. Namun, cara kehidupan kita yang akan menentukan adakah ianya berjaya. Pastikan kelembapan kulit, kebersihan diri dan tempat tinggal serta pemakanan yang sihat. Pilih sabun yang tidak menghakis, organik dan mengandungi bahan aktif semulajadi seperti FIG BABY SOAP CHARMS

KEBAIKAN FIG BABY SOAP CHARMS

Khas untuk ibu-ibu prihatin yang sayangkan bayi anda. FIG BABY SOAP CHARMS diformulasikan secara ORGANIK & NATURAL 100% COLD PROCESS SOAP khas untuk kulit bayi seawal 1 hari sehingga DEWASA yg mempunyai kulit SUPER DUPER SENSITIF!
.
Siapa yg patut pakai FIG BABY SOAP CHARMS ni?
Bayi (Mandian HEAD TO TOE)
Bayi & kanak2 yg ada ekzema
Ibu menyusu & mengandung & sedang berpantang
Dewasa yg mempunyai kulit muka yang super sensitif
Sesiapa sahaja yang mempunyai masalah kulit
.
Daripada baja, sampailah ke pokok menggunakan bahan-bahan ORGANIK & NATURAL menjadikan FIG BABY SOAP ni sabun khas LUAR BIASA..

Diformulasikan dari bahan2 utamanya
.
BUAH TIN BUAH SYURGA
-Mempunyai khasiat VIT A, VIT B1 & VIT B2
-Kandungan VIT C yg sgt tinggi menggebukan kulit bayi anda & kulit anda sendiri.
-Khasiat pelembab semulajadi dr buah syurga ini
-Mengawal SEBUM/MINYAK LEBIHAN punca jerawat.

BUAH KURMA
-Melembutkan kulit
-Menganjalkan kulit serta mengurangkan stretch mark
-Memudarkan parut & luka2

DAUN GELENGGANG
-Anti Microbial khas utk membantu masalah kulit panau dan kurap.
-Membantu mengatasi mslh eczema dan mslh kulit yg terkena infeksi

SUSU KAMBING
-Anti oksidan yg kuat mengandungi VIT A, C & E
-Mencerahkan wajah dan badan
-Melembabkan kulit wajah
-Mengatasi mslh kulit kering dan sensitif

🍀4 MINYAK BERHARGA

-Minyak zaitun

-Minyak Lavendar

-Minyak jojoba

Dari pembuatan dan hygiene terbaik, tak perlu lagi ke overseas nak beli Sabun High Class natural dan organik. Di Malaysia sendiri dah ada ladang dari tanah kita yang masih terpelihara..

BUATAN MUSLIM
BAHAN NATURAL
BAHAN ORGANIK
MUDAH DIPEROLEHI

Semoga perkongsian kali ini memberi manfaat kepada anda semua di luar sana. Terima kasih kerana sudi membaca hingga ke akhirnya. Saya mohon anda SHARE entry ini kepada keluarga dan kenalan anda. Mana tahu ada insan yang kita bantu dengan perkongsian ini.

Wassalam.

Nak tahu lebih lanjut tentang CHARMS FIG BABY SOAP dan juga maklum balas pelanggan, anda boleh terus menghubungi Beauty Consultant kami di nombor yang tertera di bawah:

010 207 6006 | info@charms.my | www.charms.my

#charmssolekdanrawat #charmsskincare #charmscosmetic #charmshalalcosmeticskincare #halalcosmetic #halalskincare #homemadebabysoap