SOALAN-SOALAN KEBIASAAN

Soalan2 kebiasaan..

“Bila saya patut mula tukar skincare lama saya (especially yg bermerkuri) kpd Charms?”

“Masa period, bagaimana nak minimumkan pengeluaran jerawat?”

Jom mommy nak kongsikan the first ever artikel yg mommy tulis khas utk anda dlm group istimewa ini.

Jika anda perasan..sepanjang 28 hari, kulit kita ni akan berubah2 keadaannya kerana adanya situasi MENSTRUAL CYCLE (period cycle)

Jom kita tgk bagaimana kita nak dptkan SKIN YG MEMBAHAGIAKAN😅 walau sedang period atau keadaan biasa..still SIHAT & GLOW..nak ke nak sgt?

Bahagianya KALAU KITA JUMPA SKINCARE yg KITA BOLEH ADJUST ikut SITUASI DAN KEADAAN MENSTRUASI.

Di setiap CYCLE, kulit kita memerlukan BELAIAN YG BERBEZA.

Jom kita tgk FASA- FASA PERBEZAAN kulit, then kita akan tahu..bila kita dpt jawab 2 PERSOALAN DI ATAS👆🏻

1) FASA SEDANG PERIOD (Hari 1-5)

Semasa period, tingkat hormon estrogen & progesterone jatuh. Suhu badan dan pengaliran darah rendah drpd biasa.

Apa jadi pada kulit? Kulit menjadi KUSAM, PENGELUARAN MINYAK RENDAH yg akan membawa kepada keseimbangan minyak yg tdk balance. Minyak yg kurang di atas kulit buat kulit kita kering dan kusam.

Antara bahan yg sgt diperlukan ketika ini adalah item yg mengandungi khasiat VITAMIN C & Anti Oksidan yg tinggi sprt yg ada dalam Charms #IntelligenceSerum utk mengembalikan kelembapan keserian wajah yg asli.

2) FASA SELEPAS PERIOD (day 5- 13)

Fasa habis period hingga start ovulation. Inilah masa KULIT BERSINAR ASLI BAK BIDADARI. Hormon yg stabil dan balance sgt menjadi faktor yg menentukan KULIT YG SIHAT dan BERSINAR. Jgn stress2 waktu ni ya. Inilah WAKTU kita❤️. Inilah masanya utk anda MENCUBA ATAU BERTUKAR SKINCARE drpd yg tdk serasi/bermerkuri kpd Charms😁.
Kulit sgt berkerjasama. Teruskan BERDISIPLIN menjaga rutin. BAHAN PENTING dlm ni yg perlu DIADD UP adalah NIACINAMIDE, VITAMIN C dan Jgn tinggal jadual EXFOLIATE dgn LASER SCRUB Starglow. Jgn tinggalkan rutin ini, sbb kita nak hadapi fasa yg menakutkan nanti😅

3) FASA LUTEAL – SEBELUM PERIOD (Day 15-28)

Fasa selepas ovulasi.fasa berhati2 u oll. Jgn salah langkah..Kulit mengamuk nanti. Sebelum bermula period, Hormon2 kita meningkat yg trigger tangki minyak utk mengeluarkan minyak dgn banyak dan akhirnya menarik BAKTERIA ke wajah. Itulah yg menyebabkan jerawat timbul lebih-lebih lagi di kawasan jaw line dan bawah mulut.

BAHAN2 ini SGT PENTING PADA FASA INI sprt SALICYLIC ACID, GLYCOLIC ACID, LACTIC ACID, CHAMOMILE..dan HYALURONIC ACID yg Membantu MENGUATKAN skin barrier dan SEIMBANGMAN hydration kulit. Pastikan anda guna Cleanser & Make Up Remover, Charms Brightening Toner, atau skincare yg mengandungi bahan2 di atas.

Jadi..inilah dia caranya NAK TUKAR SKINCARE anda drpd yg lama atau bermerkuri kpd Charms. Atau nak minimumkan risiko jerawat period tumbuh melata di wajah.

Dapat sesuatu?

Written:By Mommy Syira Charms

Sumber: Hormonal Treatment of Acne, Adult female acne: A guide to clinical practice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *